Jak poprawić złe wchłanianie żelaza i uniknąć anemii?

Anemia rozwija się, gdy organizm produkuje za mało czerwonych krwinek. Najczęściej mamy anemię z braku żelaza. Czasem cierpimy na niedobór żelaza, nawet gdy dbamy o dobrą dietę i przyjmujemy preparaty żelaza. Po prostu go nie wchłaniamy dostatecznie dobrze. Jak poprawić złe wchłanianie żelaza? Właściwie anemia nie powinna nas dotykać,bo dzienna dieta Polaków dostarcza ok. 10-20 mg żelaza, z czego przyswajamy mniej więcej 5-10 procent. To wystarczająca ilość, by nie mieć anemii, bo dzienne zapotrzebowanie waha się od 1 do 4 mg, zależnie od wieku i stanu zdrowia (kobiety w ciąży potrzebują go najwięcej).

Organizm gospodaruje żelazem rozsądnie. Krąży ono we krwi transportowane przez białko o nazwie transferyna. Dostarcza ono żelazo do szpiku, gdzie potrzebne jest do produkcji hemoglobiny, białka wypełniającego czerwone krwinki (erytrocyty). Poza tym mamy zapasy żelaza w białkach: ferrytynie i hemosyderynie. Zapasy te wystarczają na kilka miesięcy, a nawet na kilka lat. Jeśli jednak nie wchłaniamy żelaza z diety wyczerpujemy swoje zapasy żelaza. Lekarze mówią wtedy o ukrytym niedoborze żelaza.

W końcu kiesa okazuje się pusta i zaczynamy mieć objawy anemii.

choroby zawodowe lekarz.postep.edu.pl